top of page

Uvařte si pravý horský guláš :)

Aktualizováno: 9. 8. 2018

Myslíme si, že k dokonalé dovolené a relaxu na horách neodmyslitelně patří i chvíle strávené u ohně. Grilování je super a opékání buřtů taky, ale ne každý si vyzkoušel uvařit pravý kotlíkový guláš. Ať jsme vařili s partou na pánské jízdě, nebo s dětmi pro radost, je to vždy společenská událost a velký zážitek. Vařit lze za každého počasí, ale nejvíce nás nadchlo vaření na sněhu! Když při vaření v zimě popíjíte teplou hrušku a guláš v kotli bublá, tak neuniknete zraku okolo chaty projíždějících lyžníků na sjezdovce.


My rádi vaříme půldenní guláš z hovězí kližky nebo krku. Pokud raději něco rychlejšího, tak můžeme doporučit hodinový buřtguláš. Vaření na ohni trvá déle a má svá specifika. Je nutné šéfovat dostatečný oheň a často míchat ! Nádoba na guláš malinko zkresluje, ale plný kotlík má objem 20 litrů, takže zbude i pro Krakonoše.



Potřebné vybavení na Konopindě najdete. Přenosné ohniště s ramenem na kotlík, samotný kotlík i velkou vařečku. Tak co, jdete do toho? Guláš k horám určitě patří a ne nadarmo se v Peci pod Sněžkou každoročně na podzim pořádá festival Krakonošův guláš.


Recept pro 12 lidí: cibule 1kg oloupeme a nakrájíme na kostky (klidně nahrubo) a nejlépe na sádle 250g (nebo oleji) osmahneme dozlatova. Přihodíme hovězí kližku nebo krk na kostky nakrájené cca. 1-1,5kg. Orestujeme až se maso zatáhne a je tu fáze dochucování. Přidáme sůl, papriku sladkou i pálivou, pepř, drcený kmín, majoránku (všeho asi tak:) ) , nastrouhaný nebo nadrcený česnek 1 palice, 3 kostky masoxu, sójovka, worčestrovka, rajský protlak (4 polévkové lžíce) a stejně tak polotučné hořčice. Stopro se najde přihlížející chytrolín, který z upíjejícího piva přilije i do kotle:) Vůbec to není na škodu. Řádně spojíme chutě a podlijeme vodou. Necháme bublat a když je maso skoro měkké, tak přihodíme cca. 500g na kolečka nakrájených debrecínských párků. Provaříme a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Není to žádná velká gastronomie a je nejdůležitější si s tím nelámat hlavu. Nechte si chutnat!

406 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page