top of page

Jak se u nás sjezduje...

Aktualizováno: 19. 11. 2018


S nadcházející zimní sezónou jsme pro vás chtěli shrnout pár tipů, jak to u nás chodí, když k nám vyrazíte na lyže :). Poslední roky se do ski areálu v Peci pod Sněžkou investovalo dost peněz a kvalita šla hodně nahoru. Jsou zde nové vleky, crossová dráha, měřené úseky, přibližovací vleky, nová sněžná děla, atrakce pro děti. Také je super propojení mezi lyžařskými oblastmi, což dříve nebylo.




Jak už název provozovatele SkiResort ČERNÁ HORA - PEC prozrazuje, tak jsou areály v blízkém okolí vzájemně propojeny. Je to určitě zajímavá varianta jak poznat více oblastí, ale pro nás je top naše Pec. V areálech platí jednotný skipas pro celý resort. Areály jsou spojeny Skibusem, nebo atraktivní sněžnou rolbou!



Konopindova chata se nachází přímo na sjezdovce "Smrk", takže lepší místo na našich horách nenajdete. Stačí se hodit do gala, přicvaknout lyže nebo snowboard a vyrazit na svah.




Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že se vyplatí si přivstat. Ranní ježdění je nejlepší a vzhledem k fungování hotelů (servírování snídaní, obědů) je dobré se přizpůsobit jejich chodu. Takže to chce hned ráno cca. do 10 - 10.30 hod. lyžovat co to dá, než se ostatní po snídani vykopou na svah. Pak svačinka, nebo lehký oběd a v okamžiku cca. 12-12.30 hod, kdy většina lyžařů vyrazí na plánovaný oběd, tak opět do akce.





V Peci se dá říct, že všechny cesty vedou k pokladně. Pokud sjedete po příjezdové cestě k vleku a na sjezdovku Smrk, tak dorazíte do centra lyžování. Je to spojnice tří hlavních sjezdovek: Smrk, Zahrádky a Bramberk. Toto jsou zažité názvy. Občas se můžete sejít s názvy Vysoký Svah - Smrk a Hnědý Vrch - Bramberk. Díky těmto vlekům se dostanete na všechny sjezdovky na které dohlédnete.


V budově u sedačkové lanovky Zahrádky Expres se nachází pokladny. Pokud byste je minuli, tak jsou další u sjezdovky Javor I, II. Ceny skipasů zde. Pozor!!! Menší vleky neprodávají v dolních stanicích skipasy jak tomu bylo dříve!




Sjezdovky pro nejmenší: U vleku Javor je základna pro oficiální dětskou školičku. S instruktory se dá domluvit, že dorazí přímo i na Konopindu. V sezóně je lepší rezervovat termín dopředu. Pro začátečníky je nejvhodnější, na protilehlé straně údolí sjezdovka U Lesa. Je hodně pozvolná. Další možnost je vedlejší sjezdovka Klondike a na naší straně sjezdovka ESO. Na sjezdovce Klondike bývá slalom s měřeným časem.


Pro rekreační lyžaře: Doporučujeme Smrk, Muldu a Zahrádky II, kde je vybudován úsek měřené maximální rychlosti. Od roku 2018 je nová sjezdovka Javoří důl, na kterou se dostanete přes vlek Javor a novým nabližovacím vlekem. Je spíš pro menší, ale dostupnost zahrnuje sjezd do Pece. U nás na Smrku je Funline crossová dráha s klopenými zatáčkami a 8 m dlouhým tunelem! Moc fajn zpestření.


Pro sportovní lyžaře: Sjezdovka Zahrádky, Bramberk, Javor I,II. Zahrádky a Bramberk mají jako jediné sedačkové kabinky. Na Bramberku se nachází jediná černá sjezdovka v Peci. Je to krátký úsek, ale o to vydatnější :) Na Javoru se občas pořádají závody a bývá jedna část uzavřena.


Jako zajímavé zpestření je noční lyžování. V Peci je nejširší osvětlená sjezdovka v ČR Javor I a II a pro menší lyžaře je osvětlena sjezdovka U Lesa. Na Javor a zpět se dostanete vždy lyžařskými spojkami sjezdem na lyžích. K lesu praktikujeme výšlap s vybavením nad hotel Žižkova bouda ( 250 m ) a mírný sjezd k potoku. Následuje ostrým výšlapem 100 m a jste hned u vleku. Cesta zabere max. 15. min. Zpět se sjíždí od vysílače po veřejné cestě. Pozor! Večerní lyžování nezahrnuje každá jízdenka, má svůj vlastní tarif!



Na sjezdovce Javor si najdou své vyžití snowbordisté a to vzhledem k upravovanému a poměrně rozsáhlému Snow a Funparku s překážkami a skoky.


Pokud Vás na svahu přepadne hlad, tak se nebojte, je zde mnoho bufetů a restaurací přímo na sjezdovce. Nejlepší je na horní stanici Zahrádek a dolní stanici Bramberku. Téměř každá chajda má prodejní okénko na párek v rohlíku a limo :)



Lyžařské školy a půjčovny vybavení:


https://www.skiresort.cz/sluzby/lyzarska-skola/

http://www.sunski.cz/

http://www.happyhill.cz/cz/kontakt/

http://www.snowsportschool.cz/

http://sportpec.cz/pujcovna-intersportt/

http://www.ski-school.cz






2 083 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page